index dirkiesfishsite

Goedemorgen!

Het is Woensdag, 17 Oktober 2018 

dirkiesfishsite


Maanvis.

Pterophyllum scalare.

Vindplaats.
Amazonegebied
vooral in rustig gelegen
langzaam stromende wateren tussen de belanting

Geslachtsonderscheid.
Buiten de paartijd is het verschil tussen beide geslachten niet vast te stellen
en dat geld ook voor nog niet volgroeide vissen.
Pas als de dieren aanstalten maken om eitjes af te zetten
is de vrouwelijke vis herkenbaar aan de grotere geslachtspapil.

Lengte.
De maanvis kan ongeveer 25 centimeter hoog worden.

Huisvesting.
wanneer u uw maanvissen aanschaft, zijn ze meestal niet al te groot, maar binnen een jaar zijn ze al flink gegroeid en zult u al moeten uitkijken naar een ander onderkomen, tenminste als de vissen in een middelgroot aquarium worden gehouden. een aquarium met een minimale hoogte van 50 centimeter is noodzakelijk. Als randbeplanting doen Vallisneria-soorten het erg goed, maar ook de amazonezwaardplant komt in aanmerking. De vissen 'staan' hier graag tussen. Al te veel stroming in het water brengt de dieren uit hun evenwicht; ze zijn op hun rust gesteld.

sociale eigenschappen.
wanneer u uw maanvissen aanschaft, zijn ze meestal niet al te groot, maar binnen een jaar zijn ze al flink gegroeid en zult u al moeten uitkijken naar een ander onderkomen, tenminste als de vissen in een middelgroot aquarium worden gehouden. een aquarium met een minimale hoogte van 50 centimeter is noodzakelijk. Als randbeplanting doen Vallisneria-soorten het erg goed, maar ook de amazonezwaardplant komt in aanmerking. De vissen 'staan' hier graag tussen. Al te veel stroming in het water brengt de dieren uit hun evenwicht; ze zijn op hun rust gesteld. 24-27 graden. Deze vis stelt aan de watersamenstelling weinig eisen.

voedsel.
De maanvis is een alleseter. hij kan volkomen gezond worden gehouden op een menu van afwisselend droogvoer. Daarnaast hebben de vissen zo nu en dan graag levend voer zoals pekelkreeftjes (artemia) en watervlooien. die mogen ook gedroogd of ingevrozen zijn.

Kweek.
Het is niet zo moeilijk om maanvissen te kweken, mits u de partners elkaar zelf laat uitzoeken. Wanneer een schooltje maanvissen van jongs af aan bij elkaar wordt gehouden, zonderen zich vanzelf een of enkele paartjes af. Een van deze paartjes kunt u in een apart aquarium overbrengen, maar als uw aquarium groot genoeg is en niet overbevolkt, is dit vaak niet eens nodig. voer de watertemperatuur zeer geleidelijk op tot 28 graden. De waterhardheid hoort zo rond de 6 tot 9 DH te liggen en de pH is 6 tot 6.5. Een passend kweekstel kiest dan een stevig plantenblad of een ander vrij stevig oppervlak uit dat goed word schoongepoetst alvorens de honderden eitjes erop worden afgezet. De ouderdieren verzorgen de eitjes uitstekend; 'dode' eitjes worden verwijderd. Ook als de jongen uitkomen de eerste tijd 'hangen' de jonge visjes nog aan het blad of ruit, blijft het ouderpaar ze verzorgen en beschermen. De jongen kunnen gewoon bij de ouderdieren blijven omdat die ze niet naar het leven staan. Breng de jongen groot met pas uitgekomen pekelkreeftjes (Artemia), die u zelf kunt kweken uit eitjes, die u in speciaalzaken kunt aanschaffen.Je kan ook Artemia quick geven (gevriesdroogde artemia.

Kweekvormen.
Er zijn in de loop van de tijd erg veel verschillende kleuren maanvissen gekweekt, zoals de gouden variéteit en de (vrijwel) zwarte of witte maanvis. Ook gevlekte en gemarmerde maanvissen komen veel voor. De originele kleur van de maanvis is vergelijkbaar met de kleur van de Pterophyllum altum, vaak met felrode randen rond de ogen. Er is ook een laagvinnige variéteit. De kleuren van de vissen kunnen razend snel 'wegtrekken' onder invloed van stress of plotselinge gebeurtenissen.

Bijzonderheden.
Maanvissen maken deel uit van het selecte groepje vissoorten dat bij aquarianen al decennia lang onverminderd populair is.

Zoeken op Google

Zoeken op Google

One.com