Untitled


Kweek met Maanvissen.

hoe ik  kweek met  mijn scalare's.

Het is feitelijk niet zo moeilijk om met maanvissen te kweken mits u de partners elkaar zelf laat uitkiezen. Als u een schooltje maanvissen bij elkaar hebt zitten zonderen de koppeltjes zich vanzelf af en kan u daaruit  uw koppel kiezen.Het is dan  tijd om het paartje eruit te nemen en in een apart aquarium te zetten. Liefst een van ongeveer 40x40x40cm, daarbij voer je de temperatuur op naar een 27 28 graden met een waterhardheid zo rond 6 tot 9 DH en een PH van  6 tot 6.5. Je kan gebruik maken van een aflegkegel verkrijgbaar in elke aquariumzaak,  een gladde steen,  gewoon op de ruiten wordt het ook wel eens gedaan. In het aquarium doe je enkel water, een verwarming en zorg je voor een zeer goede filtering.  

Geen zand Dit omdat als de eitjes uitkomen ze op de grond belanden en daar ze zo erg bewegen  ze zich kwetsen en afsterven. Zet het aquarium op een rustige plaats, de dieren houden immers van rust. Je moet ook zorgen dat er constant een kleine verlichting aanwezig is, een  lampje van ongeveer een 5Watt. Dat laat je branden zodat het koppel eigenlijk nooit in het donker zit,  want anders bestaat de kans wel dat ze de eitjes opeten omdat ze zich bedreigd voelen en de eitjes op die manier willen beschermen.

We zetten zoals al vermeld het koppel er in, en dan maar afwachten. Eerst gaat het koppel de aflegkegel, steen of plaats waar de eitjes worden gelegd zuiver maken, kuisen. Dat doen ze beiden. Na een aantal dagen wordt er afgelegd. Dat kan varieren van 1 dag tot 1 tot 2 weken. Om het koppel te stimuleren kan je ze zwarte muggelarven voeren. Dan kan het iets sneller gaan.

 Het afleggen op zichzelf duurt niet echt lang zo ongeveer een 10 tal minuten. Het vrouwtje legt een groot aantal eitjes die dan door het mannetje worden bevrucht. Daarna beginnen ze de eitjes te verzorgen,  bewaaieren en na te kijken ze halen zelf de beschimmelde eitjes er meteen af. Normaal eten maanvissen hun eitjes  niet zelf op maar verzorgen ze. Maar ik haal gewoonlijk de ouderdieren na een 2 tot 3tal dagen weg bij de eitjes,  omdat ze dan al bewegen.  Na een kleine week zwemmen onze visjes.

Vanaf de 3de dag begin ik stilaan met voeren met ofwel Artemia ofwel Liquifry No1 (is speciaal voor eileggers), 4 tot 6 maal per dag. Dit geef ik zo ongeveer een 3 tot 4 tal weken, daarna geef ik Cyclops. Ongeveer een maand later starten we met het gewone eten, daar ze dan al groot genoeg zullen zijn. 

Let wel op normaal zou je eigenlijk nog een groter aquarium moeten hebben, deze gaat dan dienen als uitzwemmer. Dat gaat het sterfteaantal zeer beperken omdat de kleine visjes met een groot aantal in een klein aquarium geboren zijn. Een grotere  opgroei ruimte is dus aan te raden.

Voor de rest wens ik iedereen veel kweekplezier en hoop ik dat  mijn eigen ervaringen u kunnen helpen.

Een ding moet je wel onthouden het kweken zelf is een fluitje van een cent maar het op laten groeien dat is niet zo simpel.

 

 

 

Dirkiesfishsite

website Kimberly Ven

Facebook pagina

Youtube channel

Web hosting