index dirkiesfishsite

Goedemorgen!

Het is Woensdag, 17 Oktober 2018 

dirkiesfishsite


Diamant of Mozaikgoerami.

Trichogaster leeri.

Familie.
Anabantidae (labyrintvissen).

Onderfamilie.
Trigogasterinae.

Vindplaats.
Thailand, Sumatra, Borneo en Malakka

Geslachtsonderscheid.
De mannetjes hebben een langere rugvin en vertonen bovendien
tijdens de paartijd een felrode borst en buikpartij.

Lengte.
Tot ongeveer 12 centimeter.

Huisvesting.
De diamantgoerami kan in kleinere aquaria (60 centimeter breed) worden ondergebracht. aangezien deze vis overwegend rustig is. Hij houdt niet van fel licht. Het verdient daarom aanbeveling aan het wateroppervlak wat kroos of watervorkje te laten drijven. aangezien deze vissen regelmatig zuurstof direct uit de atmosfeer opnemen, mag de waterstand niet te hoog zijn (maximaal 30 centimeter). Als de kamertemperatuur afwijkt van de temperatuur in het aquarium zal er een dekruit moeten worden geplaatst om te voorkomen dat de vissen door het temperatuursverschil bij het luchthappen ziek worden. Sterke stroming in het water is niet bevorderlijk voor hun welzijn.

sociale eigenschappen.
De mannetjes van de diamantgoerami kunnen onderling onverdraagzaam zijn en elkaar steeds verjagen. In een aquarium kunt u dan ook beter slechts 1 koppel onderbrengen. Deze vissen zijn erg vreedzaam en zullen zelfs visjes die veel kleiner zijn dan zijzelf met rust laten. Plaats ze niet in een aquarium met druk zwemmende of zelfs agessieve soorten, want ze zijn erg op hun rust gesteld. Oook sumatranen zijn geen geschikt gezelschap, omdat deze visjes de neiging hebben de lange voelsprieten van de goerami's af te knabbelen. Diamandgoerami's houden zich bij voorkeur in de bovenste waterlagen op.

Temperatuur en watersamenstelling.
25-28 graden. De watersamenstelling is niet zo belangrijk.

Voedsel.
Deze statige en zeer decoratieve vissen behoren tot de alleseters en doen het prima op een afwisselend menu van droogvoer (S.Vipan, O-nip). Daarnaast kunt u ze zo nu en dan wat muggelarven of tubifex geven.

Kweek.
Diamantgoerami's planten zich zelden voort als ze in het gezelschap van andere vissoorten zijn. Plaats het volwassen koppel daarom in een aparte kweekbak waarvan de waterstand niet hoger dan 25 centimeter is. Het licht moet enigszins getemperd zijn. zorg tevens voor drijfgroen (watervorkje) op het wateroppervlak. De mannetjes bouwen een schuimnest en verzorgen de eitjes en larven totdat de jongen vrij rond gaan zwemmen. Na het paaien moet het vrouwtje worden verwijderd. De jongen worden grootgebracht met fijn stofvoer en zeer klein levend voer (Artemia).

Zoeken op Google

Zoeken op Google

One.com