index dirkiesfishsite

Goedemorgen!

Het is Woensdag, 17 Oktober 2018 

dirkiesfishsite


Pterophyllum altum.

Vindplaats.
Met name in de buurt van de rivier Orinoco in Venezuela, in langzaam stromend water op rustige plekken tussen de planten.

Geslachtsonderscheid.
Buiten de paartijd is er geen uiterlijk verschil merkbaar tussen de geslachten. Alleen tijdens de paartijd zijn de geslachtsrijpe vrouwtjes meestal wat dikker en herkenbaar aan de geslachtspapil, die groter is dan die van de mannelijke soortgenoten.

Lengte.
De P. altum kan meer dan 35 centimeter hoog worden, maar blijft in het aquarium veel kleiner

Huisvesting.
Vanwege de hoogte die de vissen kunnen bereiken vormt alleen een hoog aquarium (minimaal 50 centimeter) een geschikt onderkomen. Planten waartussen altums zich thuis zullen voelen, zijn bijvoorbeeld reuzenvallisneria's. Een beetje stroming zal de vissen niet deren, maar een al te sterke beweging van het water stellen de vissen zeker niet op prijs.

sociale eigenschappen.
Deze statige aquariumbewoners kunnen als koppel, maar ook heel goed in een kleinere groep worden gehouden. Normaal gesproken zullen er zich naar verloop van tijd vanzelf koppels vormen uit een schooltje, die in harmonie samen leven. Met andere grote en rustige vissoorten geven ze zelden problemen. Houd ze echter niet bij kleine visjes zoals de neontetra, aangezien ze deze zeker als levend voer zullen zien.De vissen bewegen zich erg rustig en 'staan' graag tussen de waterplanten.

voedsel.
De P. altum eet alles. Droogvoer kan als basis dienen, maar daarnaast eet de vis ook graag regelmatig wat levend voer. Eens per week kunt u de dieren geblancheerde slablaadjes te eten geven.

Kweek.
De kweek is ongeveer vergelijkbaar met de P. scalare, maar de moeilijkheidsgraad ligt veel hoger.

Bijzonderheden.
De P. altum lijkt in eerste instantie gelijk aan de P. scalare, de maanvis. Het uiterlijk verschil tussen beide soorten zit hem in de kop; de kop van de P. altum heeft van opzij gezien een duidelijke inkeping. Deze vis wordt weinig in de vakhandel aangeboden omdat hij vrij gevoelig is en wat moeilijker houdbaar dan de populairdere maanvis.

Zoeken op Google

Zoeken op Google

One.com